Köpvillkor för budtorget

Budtorget AB (559440-0490), nedan benämnt som Budtorget, är ett auktionsbolag som i huvudsak agerar som mellanhand för företag, finansbolag och i konkurser. Budtorgets uppdrag är att arrangera onlineauktioner och förmedla föremål från dessa säljare (nedan benämnda som uppdragsgivare) till högstbjudande budgivare (nedan benämnda som köpare).

Budtorget riktar sig främst till företagsköpare men även privatpersoner är välkomna.

Auktion

Alla föremål på budtorget.se säljs genom auktion. Bud kan läggas dygnet runt på de auktioner som vi håller. Varje auktion avslutas enligt angiven tidpunkt men förlängs med ungefär tre minuter om ett nytt bud inkommer inom de sista tre minuterna före avslutningen.

Budtorget friskriver sig från ansvar för eventuella skador, förluster eller följdeffekter som kan påverka köpare eller uppdragsgivare till följd av tekniska fel, kommunikationsproblem med mera. Budtorget ansvarar inte heller för utebliven budregistrering eller utebliven kontakt.

Budtorget befriar sig från allt ansvar för eventuell skada, förlust eller konsekvenser som kan drabba köpare eller uppdragsgivare på grund av tekniska problem eller kommunikationsproblem med mera. Budtorget har inget ansvar för att bud inte registreras eller om kontakt inte upprättas.

Efter avslutad auktion kommer Budtorget att kontakta den budgivare som har det högsta budet via e-post eller telefon inom 72 timmar. Skickad faktura betraktas som upprättad kontakt.

Säljare

Säljarna är de uppdragsgivare som har anförtrott Budtorget att sälja föremål åt dem. Budtorgets uppdragsgivare består huvudsakligen av företag, finansbolag och konkursbon.

Det är alltid uppdragsgivaren som säljer och ansvarar för föremålen som auktioneras. Budtorget agerar enbart som förmedlare och tar inte över äganderätten eller säljer föremålen på egen hand. Ansvaret för de förmedlade föremålen ligger på uppdragsgivaren. Eventuella ägarbyten som behövs för registrering hos Transportstyrelsen hanteras enbart administrativt och endast för ändamålet att kunna utföra fordonstransaktioner. Vid örsäljningar till utländska köpare tar Budtorget inte på sig rollen som exportör.

Köpare

För att kunna köpa föremål genom Budtorget måste du registrera dig som budgivare på Budtorget.se. Registreringen kan utföras som svenskt företag, svensk privatperson eller utländskt företag. För att delta i budgivningen måste du acceptera Budtorgets köpvillkor. Observera att det kan ta några timmar innan din registrering granskas och godkänns.

För att kunna registrera ett köparkonto som privatperson måste du vara minst 18 år gammal.

Att registrera ett konto med felaktigt namn eller i någon annans namn kan resultera i en polisanmälan.

Budtorget hanterar alla dina personuppgifter enligt Dataskyddsförordningen (GDPR), som trädde i kraft den 25 maj 2018. Genom att registrera dig som köpare ger du Budtorget tillstånd att använda dina eller ditt företags uppgifter för att uppfylla sina skyldigheter gentemot dig. För mer information om hanteringen av personuppgifter, se vår integritetspolicy.

För att kunna skapa ett köparkonto som privatperson måste du vara minst 18 år gammal.

Registrering under falskt namn eller under någon annans namn kan resultera i en polisanmälan.

Budtorget behandlar alla dina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR) som trädde i kraft den 25 maj 2018. Genom att registrera dig som köpare ger du Budtorget rätten att använda dina eller ditt företags uppgifter för att uppfylla sina skyldigheter gentemot dig. För mer information om hanteringen av personuppgifter, se vår integritetspolicy.

Om Budtorget misstänker att en köpare missbrukar sitt köparkonto, inte följer köpvillkoren eller bryter mot överenskommelser

Budgivning

Alla bud är bindande, även om ditt bud inte uppnår reservationspriset vid auktionens avslut. Om reservationspriset inte nås, är ditt bud fortfarande bindande i fem arbetsdagar efter auktionens slut. Under denna period måste köparen vara tillgänglig för Budtorgets personal. En inropsavgift tillkommer alltid på det vinnande budet.

Förutom manuella bud har du möjlighet att använda autobud. Ditt maximala autobud är inte synligt för andra budgivare. Om två personer lägger samma bud, prioriteras det första budet. När detta händer framgår det tydligt i budhistoriken.

Budtorget har inget ansvar om bud inte registreras.

Försäljningsobjekt

Alla objekt på Budtorget.se säljs "i befintligt skick". Auktionsinformationen består av text, bilder och ibland även filmer. Det är viktigt att noggrant granska auktionsinformationen. Observera att bilder ibland kan vara missvisande och avvika från verkligheten, till exempel när det gäller färg, form och storlek.

Budtorget utför inte fysiska besiktningar av objekten. Tillsammans med uppdragsgivaren gör Budtorget en intervjubaserad bedömning av objektets skick.

Om ett objekt har en knapphändig beskrivning bör köparen vara medveten om att det kan finnas okända eller dolda fel.

Budtorget säkerställer att objekten som säljs inte är förenade med skatteskulder och att eventuella andra skulder inte överförs till köparen.

Omregistrering och ägarbyte av registrerade fordon sker normalt de första dagarna efter hämtning. Om ett fordon har en "leasingspärr" kan ägarbytet ibland ta mer än två veckor, men detta påverkar inte köparens rätt att använda fordonet eller äganderätten.

Om en köpare utnyttjar sin ångerrätt när det gäller ett registrerat fordon, kommer omregistreringen av objektet till Budtorget eller annan part att ske vid mottagande av det returnerade objektet från köparen.

Reparationsobjekt

Om ett objekt beskrivs som ett "reparationsobjekt" i auktionsinformationen har det inte genomgått en fullständig kontroll eller testning av uppdragsgivaren eller Budtorget. Objektet kan sakna delar eller ha fler fel än vad som beskrivs i auktionsinformationen, vilket bör beaktas vid budgivning. Reparationsobjekt kan inte reklameras.

Personbilar och lätta lastbilar med ett uppskattat värde under 49 000 kronor räknas också som reparationsobjekt.

Reservationspris

Reservationspris är det lägsta accepterade slutpriset som uppdragsgivaren har godkänt i förväg. Auktionsinformationen visar om reservationspriset har uppnåtts eller inte.

Garanti

Inga garantier ges för köpta objekt.

Avgifter

En inropsavgift läggs till på det vinnande budet och varierar beroende på objektets värde. Inropsavgiften är tydligt angiven på det aktuella objektet när du är inloggad som köpare på Budtorget.se.

Moms

Moms tillkommer på samtliga objekt om inte annat särskilt anges. Moms-informationen finns alltid på det aktuella objektet.

Betalning

Om du har det högsta budet i en budgivning och reservationspriset uppnås, kommer ett underlag att skickas till dig via e-post, vilket har en betalningsfrist på tre dagar. Betalning ska göras till Budtorget AB.

Godkännande av objekt

Alla objekt på Budtorget säljs "i befintligt skick". Det är köparens ansvar att noggrant granska objektets skick i förhållande till auktionsinformationen vid hämtning. Normalt erbjuds inte fysiska visningar av objekt under pågående auktion (om undantag förekommer, anges det i auktionsinformationen). Vid hämtning ska ditt upphämtningskvitto matcha uppdragsgivarens utlämningskvitto och båda kvittona ska signeras. Det är viktigt att notera att båda kvittona har Budtorget som avsändare.

Uppdragsgivaren tar inte ansvar för fel som köparen inte upptäcker vid hämtning. Om köparen anlitar en speditör eller ombud för att hämta objektet anses objektet godkänt av köparen när det lämnar hämtningsplatsen. Uppdragsgivaren och Budtorget tar inte heller ansvar för fel som uppstår efter hämtning.

Varken uppdragsgivaren eller Budtorget tar ansvar för fel på objekt eller egendom som säljs vid konkursförvaltning eller i andra tvångsförsäljningssituationer.

Hämtning

För att kunna hämta ditt objekt måste din faktura registreras som betald hos Budtorget. När betalningen har bekräftats kommer du att få ett upphämtningskvitto via e-post, med kontaktuppgifter till uppdragsgivaren. Det är ditt ansvar att ta kontakt med uppdragsgivaren för att boka en lämplig upphämtningstid. Om du har frågor finns Budtorget tillgängligt via telefon och e-post under kontorstid. Om inte annat anges i auktionsinformationen, är du som köpare ansvarig för upphämtning, lastning och eventuell demontering av objektet.

Du har som köpare 10 dagar på dig att hämta objektet efter avslutad auktion. Om objektet inte hämtas inom denna tidsram har Budtorget rätt att ta ut en avgift på minst 1 000 kronor (exklusive moms) per påbörjad vecka därpå.

Om uppdragsgivaren inte kan möjliggöra hämtning inom 12 dagar har du som köpare rätt att antingen kräva fullföljande av köpet eller häva det. Uppdragsgivaren är inte skyldig att fullfölja köpet om det finns en ofrånkomlig hindrande eller om fullföljande skulle medföra orimliga uppoffringar med hänsyn till köparens intresse. Om hävning är rättfärdigad, har köparen rätt till återbetalning av det belopp som har betalats till Budtorget. Köparen är alltid skyldig att vidta rimliga åtgärder för att förebygga, förhindra eller minimera förlust eller skada.

Uppdragsgivaren tar inget ansvar om objekt som inte hämtas i tid försämras i skick.

För objekt som inte hämtas av köparen eller dess ombud inom 30 arbetsdagar (eller annan tidsperiod som anges i auktionsinformationen) har uppdragsgivaren genom Budtorget rätt att häva köpet och sätta ut objektet på försäljning igen. Uppdragsgivaren och Budtorget har rätt att dra ersättning för kostnader relaterade till hävningen och eventuell förlust. Om försäljningspriset inte räcker till för att täcka Uppdragsgivarens och/eller Budtorgets skador och kostnader för omförsäljning ska köparen ersätta mellanskillnaden. Om varan inte kan säljas eller om priset inte skulle täcka kostnaderna för en försäljning får Uppdragsgivaren och Budtorget skrota/återvinna/slänga objektet. Innan så sker ska köparen underrättas med senast kända kontaktuppgifter.

EU-försäljning & export

Som utländsk köpare är du skyldig att omedelbart efter hämtning exportera objektet från Sverige.

Alla fakturor inkluderar moms om inte annat anges. Det är viktigt att du betalar hela fakturabeloppet. Om ditt konto är registrerat som ett utländskt företag med ett giltigt momsregistreringsnummer kan du begära momsåterbetalning från Budtorget.

För att få momsåterbetalning måste du skicka korrekta exportdokument till [email protected] senast 10 dagar efter hämtning. Om tidsfristen överskrids kan vi inte återbetala momsen.

Vid EU-försäljning krävs följande dokument:

  1. Undertecknat CMR-dokument eller fraktsedel.
  2. Fakturan från transportföretaget.
  3. Budtorgets exportdeklaration, som du får i samband av upphämtning av objektet.
  4. Ditt företags IBAN- och Swiftnummer.

Vid export utanför EU krävs följande dokument:

  1. Tullhandlingar.
  2. Budtorgets exportdeklaration, som du får vid upphämtning av objektet.
  3. Ditt företags IBAN- och Swiftnummer.

Ångerrätt

Som budgivare (näringsidkare) på Budtorget har du ingen ångerrätt när du lägger bud eller vinner auktionen. Alla bud är bindande.

Om du handlar som konsument på Budtorget gäller 14 dagars ångerrätt enligt lagen (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Ångerfristen börjar den dag då du som konsument får objektet i din besittning.

Om du vill utnyttja din ångerrätt måste du, utan onödigt dröjsmål och senast inom 14 dagar, returnera objektet. Innan du gör detta, bör du kontakta Budtorget på [email protected] för instruktioner om retur. Du ansvarar för kostnaderna för att returnera objektet efter att du har ångrat ditt köp. Återbetalning sker senast inom 30 dagar efter att du kontaktat Budtorget och ångrat ditt köp, dock inte förrän objektet har mottagits i retur. Det returnerade objektet måste vara i samma skick som när du mottog det, dvs. omodifierat, orepad och utan nya skador.

Om du har hanterat objektet i större utsträckning än vad som var nödvändigt för att fastställa dess egenskaper eller funktion (max 10 kilometer för fordon eller en timme för maskiner), är du skyldig att ersätta värdeminskningen. För personbilar är värdeminskningen 50 kronor (inklusive moms) per körda kilometer över 10 kilometer. För vissa maskiner och fordon gäller andra värdeminskningar baserade på maskinens värde, ålder och kostnaden för uthyrning av liknande maskin. Om det är ett registrerat fordon, måste du ge Budtorget fullmakt att genomföra ägarbyte och försäljning i samband med återlämnandet. Meddelande om ångrat köp ska skickas till [email protected]. Du kan använda det standardiserade ångerformuläret som finns på Konsumentverkets webbplats (konsumentverket.se).

Reklamation

Om du behöver reklamera ett objekt, vänligen kontakta Budtorget på telefonnummer 010-58 58 620.

Budtorget agerar enbart som förmedlare av objekt och är inte en part i en reklamationsprocess. Dock är Budtorget öppet för att ta emot reklamationer gällande fel på försäljningsobjekt. I syfte att uppnå en överenskommelse kan Budtorget även underlätta kommunikationen mellan köparen och uppdragsgivaren. Det är viktigt att notera att Budtorget inte fungerar som juridisk ombud för uppdragsgivaren.

Reklamation måste göras innan köparen transporterar objektet från den angivna hämtningsplatsen som uppdragsgivaren har angett.

Alla reparationer kräver alltid förhandsmeddelande och godkännande från både Budtorget och uppdragsgivaren. Om reparationen utförs utan detta samförstånd har köparen ingen rätt till ersättning.

Vid reklamation ersätts varken direkta eller indirekta förluster som uppdragsgivaren eller Budtorget kan uppleva.

Tekniska och manuella fel

Budtorget förbehåller sig rätten att korrigera eventuella tryck- eller skrivfel på webbplatsen. Det är viktigt att förstå att bilderna på webbplatsen inte alltid exakt återspeglar objekten som säljs. Under hela försäljningsprocessen har Budtorget rätt att avböja försäljning och ignorera bud, samt att besluta om auktioner ska göras om på grund av tekniska problem, felaktig information eller andra liknande skäl. Budtorget ansvarar inte för eventuell skada, följdskador eller kostnader som kan uppstå för budgivaren eller budgivarens uppdragsgivare till följd av ovanstående situationer eller om bud inte registreras, om det uppstår problem med internetanslutningen, datorer eller liknande tekniska problem.